Химическият анкер се използва за закрепване в широк спектър от твърди материали, с изключение на дърво. Поради това той не е подходящ за монтаж на сглобяеми дървени къщи. Използва се както в кухи, така и в плътни зидарии. По-долу са представени разликите при закрепване в различни материали, които засягат главно диаметъра на отвора. Той се избира в зависимост от размера на анкериращия материал и структурата на зидарията.
За твърди материали диаметърът на отвора трябва да е с около 0 2 mm по-голям от размера на винта или болта. При кухи зидарии в пробития отвор първо се поставя пластмасово или метално сито. Диаметърът на отвора трябва да съответства на този диаметър. След това отворът се запълва с анкерния материал.
При плътна зидария отворът се запълва приблизително до половината или до две трети, а при куха зидария отворът с цедката се запълва изцяло.
Пластмасовите филтри са проектирани за по-малки диаметри на винтовете и се предлагат с различни дължини. Металните се продават на метър и могат да бъдат отрязани до желаната дължина.
Закрепване на стълба с химически анкер
Анкерирането на наклонената колона, върху която лежи цялата тежест на покривната конструкция, е трудна задача. Според строителите най-добрият избор в този случай също е химически анкер, но само определен тип. Полиестерните анкери са напълно неподходящи за употреба на открито, затова използвайте епоксиакрилат или винилов естер.
Химическа котва и време за втвърдяване
Въпреки че за окончателното втвърдяване е необходимо да се изчака от десетки минути до часове, химическият анкер започва да се втвърдява в рамките на няколко минути. Времето за втвърдяване зависи от точния състав на анкера, както и от температурата на материалите и околната среда. Най-общо казано, колкото по-топло е, толкова по-бързо се втвърдява котвата.
Втвърдяване на химическата котва в таблицата
Например, използвахме SCELL-IT Chemical Anchor ECO.
Температура |
5 ℃ |
10 ℃ |
20℃ |
30 ℃ |
35 ℃ |
Гелиране и време за обработка |
25 мин. |
15 минути |
6 минути |
4 минути |
2 минути |
Пълно време за втвърдяване |
120 минути |
80 мин. |
45 минути |
25 мин. |
20 минути |
|