Инструкции за монтаж - Поцинкована улучна система BRYZA

Okapový pozinkovaný systém BRYZA

<![endif]-->

Покривът сам по себе си няма да защити къщата толкова, колкото когато има партньор - качествена улучна система. Такава, която може да издържи на атмосферните условия, е здрава и издръжлива. И точно с това се характеризират поцинкованите улуци BRYZA:

 • дълъг експлоатационен живот,
 • устойчивост на атмосферни влияния,
 • двуслойно покритие за защита от надраскване,
 • устойчивост на цветовете, която се потвърждава с лабораторни тестове,
 • изключително дълбоко корито, така че не е нужно да се притеснявате за проливни дъждове.

Можете да ги закупите и в четири цвята. Изберете дали предпочитате традиционното кафяво или черно, или неутралните нюанси на антрацита. А ако търсите перфектната комбинация към класически червен покрив, опитайте с улучна система в тухленочервено.

Монтажът на поцинкованите улуци BRYZA не е труден или сложен, а с подходящите инструменти може да бъде извършен от всеки сръчен домашен майстор.

Какво трябва да знаете, преди да монтирате поцинкованите улуци BRYZA

Вашата работа започва с избора на отделните компоненти. Трябва да знаете правилните размери и количество, а при необходимост и дължина. Това изисква добро планиране, прецизни измервания, както и познаване на важни принципи:

 • На всеки 10 m от коритото има по един проводник.
 • Куките са разположени на интервали от около 60 cm.
 • Куката не трябва да се намира в точката на свързване на коритото.
 • От друга страна, куките трябва да са на около 15 cm от двата края на котела.
 • Между всяка секция на улука трябва да се остави разстояние от 3-5 мм за разширяване.
 • Скобите (втулките) се разместват на интервали от 1,5-2 m.

Изберете правилния размер на улуците

Преди да изберете система за улуци, изчислете ефективната площ на покрива. Следната формула ще ви помогне да направите това: ERS = (A+B/2) × C. По този начин лесно ще изчислите какъв размер улуци са ви необходими за вашата къща. Прекалено малкият размер може да бъде причина за преливане на дъждовната вода. а твърде големият ще бъде ненужно по-скъп.

Výpočet efektivní plochy střechy v grafickém znázornění.

Инструкции за изчисляване на ефективната площ на покрива, за да се избере правилният размер на улуците.

 

A - хоризонтално разстояние от ъгъла до билото на покрива (m)
B - височина на покрива (m)
В - дължина на покрива (m)

 

Местоположение на оловото

Корито ø 125 mm
с водач 90 mm
Корито ø 150 mm
със 100 mm вход
Svod umístěný na středu води към средата

180 m²

90 m²

Svod umístěný na středuкаишка в края

370 m²

180 m²

 

Ако имате нужда от повече информация за размерите на улуците, прочетете статията, в коятообсъждаме правилния избор на размера на улуците и измерването на развитата ширина.

Куки за улуци и как да ги откриете

Прав, усукан или с конуси. Някои търговци ги наричат и с други имена. Ето защо е особено важно да сте наясно с различните видове, размери и методи на монтаж.

 • Класически или прави куки - поставят се под покрива (на върха на гредите). За да се постигне желаният наклон, куките трябва да се огънат.
 • Прекалено големи куки за улуци - прикрепват се към гредите отстрани и ако можете да ги поставите на необходимата височина, не се налага да ги огъвате.
 • Предни или корнизни куки - монтират се на корнизи и греди. Не е необходимо да ги огъвате, защото тези куки могат лесно да се монтират на необходимата височина.

След като сте наясно с различните видове куки за улуци, можете да изберете подходящите за вашия проект.

Какво да подготвите за монтажа на системата за улуци BRYZA

Не се нуждаете от специални инструменти, те са напълно достатъчни:

Инструкции за сглобяване стъпка по стъпка

Поцинкованата система BRYZA може да се монтира практически по всяко време, но е по-добре, когато външната температура е над 0 °C, за да се улесни и обезопаси работата.

СТЪПКА 1: Позициониране на куките

Преди да закрепите куките, трябва да знаете правилния наклон на коритото, който трябва да бъде поне 2 мм на 1 м към котела.

Znázornění správného spádu žlabu.

Винаги спазвайте правилния наклон на водостока.

 

Най-лесно е да поставите първата и последната кука и да опънете въжето между тях.

За да монтирате прави куки, започнете на 10 cm от ръба на покрива и ги прикрепете директно към летвите. Следвайте линията, начертана от въжето, но увеличете разстоянието между всяка кука за улук на 60 cm.

Instalace rovných okapových háků.

Монтиране на прави куки на ръба на покрива.

 

Обърнете внимание, че горният ръб на корнизния обтекател трябва да бъде спуснат под разширението на зоната на наклона на покрива, а покривът трябва да се простира до една трета от диаметъра на корниза. Разликата във височината между разширението на покрива и ръба на стрехата трябва да бъде 0-2 cm. Това се измерва, като се прикрепи летва, която да представлява разширението на покрива. За по-добра представа вижте графичното представяне на тези размери на следващата фигура.

Znázornění přesahu střechy.

Помислете за правилния надвес на покрива - до една трета от диаметъра на стрехата.

 

Ако ще монтирате обикновени куки, монтирайте ги на максимално разстояние от 1 м (фиг. 1). Уверете се, че куките са на разстояние най-малко 2 cm от ръба на гредите (фиг. 2). Това ще спомогне за свободното проветряване на двойния покрив. Когато огъвате куките, имайте предвид, че предният ръб на улука трябва да е по-нисък от задния, за да не изтича вода върху фасадата.

Instalace klasických háků ve vzdálenosti 1 metr

Когато монтирате обикновени куки, трябва да имате предвид максималното разстояние от 1 метър.

Vzdálenost háků od okrajů krokve 2 cm.

Куките трябва да са на разстояние най-малко 2 cm от гредите.

Не забравяйте за подходящо разстояние от ъгъла на къщата, ако ще монтирате и корнизи.

СТЪПКА 2: Монтиране на улуците и котела

След като закрепите куките, поставете коритото в тях. Между всяка част трябва да се остави разстояние от 3-5 мм, за да се позволи частично разширяване на фугата. След това отбележете мястото на скобата в най-ниската точка (фигура 1). За свързването на проводника използвайте котел, чийто контур е очертан върху повърхността на коритото (фиг. 2). Достатъчен е и обикновен молив.

Označení nejnižšího bodu svodu.

Отбележете местоположението на проводника в най-ниската точка.

Obkreslení povrchu žlabu tužkou.

Просто очертайте чайника с молив върху повърхността на коритото.

Изрежете отвора за източване с ножица за ламарина, като имате предвид, че диаметърът на отвора трябва да бъдетрябва да бъде намален с около 2,5 см спрямо предварително отбелязания ръб на чайника (фиг. 1). Никога не използвайте ъглошлайф, за да не повредите материала. Не забравяйте да обработите режещия ръб (фиг. 2). Използвайте пластмасов чук или гумен чук, за да не повредите покритието на коритото. Фигура 1 Фигура 2

Vystřihnutí otvoru pomocí nůžek na plech.

Изрежете отвора за източване с ножица за ламарина.

Zaoblení hran pomocí plastového kladívka.

Заоблете ръбовете с помощта на чук или гумено чукче.

Сега можете да преминете към същинския монтаж на котела, който се закрепва с помощта на четири монтажни елемента. Те се наричат лопатки и трябва да бъдат огънати дълбоко в стрехата.

Ohnutí listů do lemu okapu.

Огънете листата дълбоко в стрехата.

 

Все пак трябва да обезопасите съединенията на улуците с помощта на съединител. След като съединителят се монтира на задния ръб на свързаните улуци, съединението с уплътнението трябва да се затегне и притисне отдолу. Едва след като съединителят е бил натиснат, той може да се щракне върху предния ролков улук и да се закрепи на място чрез огъване на листата.

Postup pro zajištění spojů žlabu.

Обезопасете връзката на улуците със съединител и затегнете правилно.

 

СТЪПКА 3: Завършване на улуците

За да предотвратите изтичането на вода от улука в края, трябва да го затворим или да пуснем улуци около къщата.

Така наречените хедери, които са снабдени с гумено покритие на поцинкованите улуци BRYZA, се използват за покриване нам уплътнения, така че просто ги натискате върху улука и гумата прилепва здраво към самия улук.

Ако водосточните тръби са разположени около къщата, ще ви трябват ъгли. Оставете разстояние от 5 мм между ъгъла и правия улук, за да осигурите правилно разширение на системата. Не забравяйте да обезопасите съединенията със съединител. Куките на улуците трябва да са на не повече от 15 cm от центъра на съединението на улуците.

Instalace okapových rohů a zajištění spojkami.

Освен това трябва да обезопасите ъглите със съединители.

 

СТЪПКА 4: Монтиране на кабелите

Проводниците се закрепват към фасадата или друга конструкция с помощта на скоби. Пробийте отвори в стената и поставете дюбели. Използването на стабилизираща капачка може да бъде от полза. Поставете винта в дюбела и завийте задната част на скобата върху скобата (фиг. 1). Вземете ключа за затягане и подравнете втулката (фиг. 2).

Postup pro instalaci zadní objímky.

Завинтете задната част на втулката.

Upevnění zadní objímky pomocí upínacího klíče.

Затегнете втулката с помощта на затягащия ключ.

След като завиете задната част на затягащата втулка към нея, прикрепете водача и натиснете предната част. След това завийте всичко здраво. Стягащите втулки трябва да се монтират поне на всеки 2 м.

Objímky svodu od značky BRYZA.

Скоби за каишка от BRYZA.

 

Спускателната тръба няма традиционно гърло, а има модифициран край в долната част, така че спускателните тръби да могат да се вмъкват една в друга. В случай на тръба с прекъснат край използвайте входен съединител.

Svodové roury a návod k jejich zasunutí.

Спускателните тръби могат да се вмъкват една в друга благодарение на модифицирания край.

 

Ако решите да събирате дъждовна вода, монтирайте на подходящо място между водосточните тръби отводнителен канал.

Свързването на котела към тръбата за отвеждане на водата е лесно, просто включвате котела към тръбата за отвеждане на водата. В случай на по-голям надвес на покрива ще трябва да използвате коляно. Бъдете внимателни при покриви с наистина големи надвеси, там ще трябва да монтирате дистанционно устройство с необходимата дължина между колената.

Napojení kotlíku na svod pomocí kolena.

Свързване на котела към изхода с помощта на коляно.

 

СТЪПКА 5: Приключване на воденето

Законът ни задължава да управляваме дъждовните води. Предпочитаното решение обаче е да улавяме дъждовната вода директно в имота. Можете обаче да зауствате дъждовните води и в отделна дъждовна канализация, която не е заустена в централна пречиствателна станция.

В първия случай монтирайте нагнетателно коляно в края на водосточната тръба на 5 cm над повърхността на земята.

Instalace výtokového kolena BRYZA.

Изпускателното коляно трябва да е на 5 cm от земята.

 

Ако искате да отвеждате водата на по-дълго разстояние - в ретензионен басейн или резервоар за събиране на дъждовна вода.прочетете нашата статия Как да удължим водосточната тръба, за да отвежда водата далеч от къщата. В тези случаи гейзерът от водосточната система BRYZA ще ви бъде от полза. Той се монтира лесно: поставя се между водосточната тръба и водостока с маркировка KG или HT, като краят на водосточната тръба се вкарва в гайгера, а изходът на гайгера - в дренажната тръба.

Вижте сглобката на практика

За да получите по-добра представа за сглобяването, гледайте видеото с илюстрациите. Ще видите, че можете да монтирате улуците BRYZA без никакви проблеми.

Създаден6.11.2023 г.
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Подробни настройкиПозволете всичко